Project: Een Ambulance voor Pemba - Mozambique afgerond!

Begin 2019 is dit project afgerond. We kregen voor dit project bijna 30.000 Euro binnen. De rest is door samenwerking met partners in Nederland en onze lokale partner opgebracht, omdat de aanschaf echt niet langer kon worden uitgesteld. Het risico van levensbedreigende situaties met de oude ambulance werd te groot.  De nieuwe ambulance is inmiddels door staf en medewerkers  in gebruik genomen en - zoals u op de foto hieronder kunt zien - zijn ze er erg blij mee.  We danken iedereen die eraan heeft meegewerkt om dit project tot een succes te maken. 

Giften voor dit project blijven welkom zodat we de aangesproken reserves van onze partners kunnen compenseren. (Vermeld bij uw donatie alstublieft pr.17.01, zodat deze op de juiste plaats terecht komt)

 

De Chef de Clinique, doctoren en verplegend personeel bij hún nieuwe ambulance

Wat hield dit project ook weer in?

Bij het Algemene Ziekenhuis en de ernaast gelegen Geboortekliniek in Pemba, die gebouwd zijn door een bevriende stichting, was dringend behoefte aan een nieuwe Ambulance. De ambulance die beschikbaar was, was een Landrover van 9 jaar oud, en niet voorzien van medische uitrusting. Zelfs een brancard ontbrak. Het was dus eigenlijk niet veel meer dan een voertuig dat bestand is tegen de slechte conditie van de wegen in en rond Pemba, maar verdiende zeker niet het predicaat 'Ambulance'.  Na 9 jaar deze slopende wegen getrotseerd te hebben was deze terreinwagen ook duidelijk aan vervanging toe. 

In deze regionen is een ambulance naast een voertuig voor patiëntenvervoer tevens eigenlijk ook een mobiele afdeling spoedeisende hulp! Het is dus van groot belang dat de ambulance is voorzien van een volledige uitrusting om diagnoses te kunnen stellen met daarnaast levensreddende instrumenten zoals beademingsapparatuur, apparatuur om patiënten te kunnen stabliseren, eerste hulp voorzieningen, maar ook (nek)spalken, enzovoort. Daarnaast kan de ambulance gebruikt worden voor het vervoer van patiënten naar specialistische ziekenhuizen in de omgeving voor een eventuele verdere behandeling. Kortom een onmisbaar verlengstuk van beide instellingen.

In het algemeen ziekenhuis in Pemba worden gemiddeld zo'n 16.000 patiënten per jaar behandeld en de geboortekliniek zal naar schatting zo'n 250 levens per jaar gaan redden.

 

Moving On had zich ten doel gesteld om dit ziekenhuis en de geboortekliniek van zo'n broodnodige ambulance te voorzien. Hieronder kunt u wat foto's bekijken van het Algemene Ziekenhuis en de Geboortekliniek, en een foto van een ambulance zoals we voor ogen hebben.

De totale kosten voor dit project, inclusief transport, verzekering en invoerrechten, bedraagt € 66.550.  

Het digitale projectplan inclusief de budgettering kunt u van onze site downloaden: https://www.stichtingmovingon.org/documenten.

 

                    Een Ambulance zoals we die voor ogen hebben                                                 Een behandelkamer in het Ziekenhuis

 

                                       Tijdens het spreekuur                                                                     'Statiefoto' vóór het Algemene Ziekenhuis